Tuesday, May 17

Politika

Društvo

Ekonomija

Hronika

Kultura

Sport

Svedok izjavio da nije bilo eksplozije u fabrici “Milan Blagojević”

Jul 1, 2021 | Društvo | 0 comments

IVANjICA – U Osnovnom sudu u Ivanjici danas je nastavljeno suđenje za tragediju u preduzeću “Milan Blagojević”, koja se dogodila u julu 2017. godine kada su nastradala dvojica radnika Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55). Na ročištu je nastavljeno saslušanje svedoka ove nesreće Marka Mitrovića, bivšeg radnika u ovoj fabrici.
Da podsetimo, optuženi za ovu tragediju su generalni direktor Radoš Milovanović, kao i rukovodilac pogona Raketna goriva, u kome se dogodila tragedija, Vladimir Lončarević i rukovodilac sektora Bezbednost i zaštita na radu Tomo Stojić. Sva trojica optuženih, koji su ranije saslušani, negirali su krivicu. 
Na današnjem ročištu pitanja svedoku postavljao je i prvooptuženi Radoš Milovanović insistirajući, između ostalog, na odgovorima o obučenosti i merama opreza koje su Mitroviću predočene prvog dana kada je 2016. godine stupio na posao. 

– Od prvog dana sam upoznat sa opasnim tehnologijama koje se primenjuju tokom procesa proizvodnj u fabrici. Prošao sam obuku za rad koju je sprovela služba zaštite na radu. Stupanjem na posao zadužio sam radnu opremu koja se sastojala od bluze, cipela, pantalona imajice. U trenutku kada se desio događaj bio sam u magacinu pored vage za merenje barutnih ostataka. Dok sam razmeravao, Milovan je prolazio meni iza leđa, bočno od mene. Nisu mi bili u vidokrugu, ali sam čuo da su bure spustili na beton, nisu ga ispustili – rekao je pred sudom svedok Marko Mitrović. Na pitanje Milovanovića, šta je uradio kada je video bljesak, Mitrović je kazao da se nije okretao u pravcu dvojice nastradalih kolega.

– Istog momenta kada sam video bljesak istrčao sam na suprotnu stranu kroz otvorena vrata, nisam se okretao ka Milivojeviću i Ignjatoviću. Kada sam istrčao nisam osetio vodu na keđima, bio sam suv. Sistem za zaštitu od požara se nije aktivirao – kazao je Mitrović čije je današnje svedočenje trajalo više od tri sata.

Podsećamo ovu njegovu izjavu inače negira dokazni materijal, odnosno izveštaj veštaka i iskecijski nadzor MUP-a, odmah nakon nesreće.Na današnjem ročištu su se mogli čuti i novi detalji, svedok je rekao da je na elektro-vozilu bilo pet burića, od kojih za dva tvrdi da su bila puna, za ostale to nje mogao da tvrdi. Tokom unakrsnog saslušanja svedok je prvi put kazao da nije bilo eksplozije, već da je u pitanju požar. U završnici Radoš Milovanović je sud upoznao sa procedurom da se na priključnom elektro-vozilu sme voziti samo jedno bure, odsnosno jedan džak baruta. On je osporio svedočenje Mitrovića tvrdeći da u brojnim izjavama nije govorio istinu.Advokat oštećenih Vladimir Todorić rekao je da su danas utvrđene bitne činjenice, koje se odnose na procedure tokom procesa proizvodnje.

– Svedok događaja je nesporno konstatovao da su korišćeni kartonski burići, a da su nakon eksplozije zamenjeni drugima koji su imali ručke i bili od drugog materijala. U nastavku suđenja bavićemo se i time zašto se svedok obraćao ivanjičkom Tužilaštvu, tražeći zaštitu. Imaćemo još dosta pitanja za svedoka Mitrovića. Prošlo je četiri godine od nezgode, a dve od početka suđenja. Teško je prognozirati koliko će ovaj sudski spor trajati – kazao je Todorić.Sa druge strane Miroljub Jovičić, advokat optuženih osporio je iskaz Mitrovića za koga tvrdi da je tokom dosadašnjeg suđenja davao različite odgovore na ista pitanja, ili ih nije davao uopšte.

-Sada je i svedok potvrdio da ih je Milovanović upoznao sa opasnostima koje se mogu dogoditi tokom procesa proizvodnje, kao i da su svi radnici posedovali radna odela. Ono što moram da naglasim, ne postoji zaštitno odelo koje može da u potpunosti zaštiti od ovakve vrste požara – kazao je Jovičić.

Inače, zaštitna odela su samozapaljiva na 400 stepeni, a temperatura koju ova vrsta baruta razvija pri požaru je 2.300 stepeni. Današnje suđenje je ponovo prekinuto, a da unakrsno ispitivanje svedoka nije završeno. Sledeće ročište je zakazano za 2.septembar. 

Izvor: Špijunka

Među slepima i slabovidima u Moravičkom okrugu nema nezaposlenih

Među slepima i slabovidima u Moravičkom okrugu nema nezaposlenih

ČAČAK – Komentarišući aktuelnu situaciju zapošljavanja osoba sa invaliditetom, na društvenim mrežama danas se pojavila objava Saveza slepih Čačak u kojoj oni kažu da u njihovim redovima nema nezaposlenih” Pošto je aktuelna tema zapošljavanje slepih i slabovidih lica, naša or...
Korona odnela živote troje Čačana i jednog Milanovčanina

Korona odnela živote troje Čačana i jednog Milanovčanina

ČAČAK – NA kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku za protekla 24 sata preminulo je troje Čačana starosne dobi  62, 63 i 64 godine, kao i jedan Milanovčanin starosti 72 godine. U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu do sada su preminule 387 osobe koje su lečene od kor...